PSV – Arsenal Statistieken

PSV heeft een verrassende overwinning behaald op Arsenal in de Europa League groepsfase op donderdag 27 oktober 2022. De Nederlandse kampioen won met 2-0 dankzij een doelpunt van Joey Veerman in de tweede helft en een eigen doelpunt van Rob Holding in de blessuretijd. Het was de eerste nederlaag voor Arsenal in de groep, die nog steeds aan de leiding gaat met zes punten uit drie wedstrijden. PSV staat tweede met vier punten, gevolgd door Rapid Wien met drie en Olympiacos met één.

PSV – Arsenal 20 oktober 2022

In dit artikel zullen we de statistieken van deze wedstrijd analyseren en vergelijken met hun eerdere ontmoetingen in Europa.

psv arsenal statistieken

De wedstrijd begon met een dominant Arsenal, dat veel balbezit had en probeerde kansen te creëren. De beste kans kwam in de negende minuut, toen Bukayo Saka een schot afvuurde dat net naast het doel ging. PSV verdedigde goed en probeerde te counteren met hun snelle aanvallers. In de achttiende minuut had Eran Zahavi een goede kans om te scoren na een pass van Noni Madueke, maar zijn schot werd geblokt door Ben White.

In de tweede helft bleef Arsenal druk uitoefenen op PSV, maar zonder veel succes. De thuisploeg kwam op voorsprong in de achtenvijftigste minuut, toen Veerman een afstandsschot losliet dat via het been van White langs Bernd Leno vloog. Het was zijn eerste doelpunt in Europa dit seizoen en het gaf PSV vertrouwen om te blijven vechten.

Arsenal probeerde te reageren, maar stuitte op een solide PSV-verdediging onder leiding van André Ramalho en Olivier Boscagli. De bezoekers hadden pech in de tweeënzeventigste minuut, toen Alexandre Lacazette een penalty claimde na een duel met Ramalho, maar de scheidsrechter wees het af. In de slotfase kreeg PSV nog een kans om te scoren na een snelle uitbraak, maar Leno redde knap het schot van Yorbe Vertessen.

In de blessuretijd maakte PSV het af, toen Holding ongelukkig zijn eigen doel trof na een voorzet van Philipp Mwene. Het was een pijnlijke fout voor Arsenal, dat hun eerste nederlaag tegen PSV sinds februari.

Na de wedstrijd waren de reacties van beide teams zeer verschillend. PSV-trainer Roger Schmidt was erg blij met de overwinning en prees zijn spelers voor hun inzet en discipline. Hij zei: “Dit is een fantastisch resultaat voor ons. We hebben laten zien dat we kunnen concurreren met een van de beste teams van Europa. We hebben hard gewerkt en goed verdedigd. Ik ben trots op mijn spelers.”

Arsenal-manager Mikel Arteta was teleurgesteld met het resultaat en gaf toe dat zijn team niet goed genoeg was. Hij zei: “We hebben vandaag niet ons niveau gehaald. We hadden veel balbezit, maar we creëerden niet genoeg kansen. We maakten ook fouten die ons duur kwamen te staan. We moeten leren van deze nederlaag en snel reageren.”

Deze wedstrijd was de zesde keer dat PSV en Arsenal elkaar ontmoetten in Europa. De eerste keer was in het seizoen 1977/78 in de UEFA Cup kwartfinale, toen PSV won met 3-1 over twee wedstrijden. De tweede keer was in het seizoen 2002/03 in de Champions League groepsfase, toen Arsenal won met 4-0 over twee wedstrijden. De derde keer was in het seizoen 2006/07 in de Champions League achtste finale, toen PSV won met 2-1 over twee wedstrijden dankzij een laat doelpunt van Alex. De vierde keer was in het seizoen 2018/19 in de Europa League groepsfase, toen Arsenal won met 5-1 over twee wedstrijden. De vijfde keer was eerder dit seizoen in de Europa League groepsfase, toen Arsenal won met 3-0 thuis dankzij een hattrick van Pierre-Emerick Aubameyang.