Nederlands – Argentinië Statistieken

Nederland en Argentinië zijn twee van de meest succesvolle voetballanden ter wereld, met elk drie WK-finales op hun naam. Ze hebben elkaar acht keer ontmoet op het WK, waarvan vier keer in de knock-outfase. Hun meest memorabele wedstrijd was de finale van 1978, die Argentinië met 3-1 won na verlenging in eigen land.

De laatste keer dat ze elkaar troffen was op het WK 2022 in Qatar, waar ze een spannende kwartfinale speelden die eindigde in een 2-2 gelijkspel na 120 minuten. Nederland won uiteindelijk na strafschoppen met 4-3, dankzij een beslissende redding van doelman Jasper Cillessen.

In dit artikel zullen we de statistieken van deze wedstrijd analyseren en vergelijken met hun eerdere ontmoetingen op het WK.

Rode kaarten00

Nederland en Argentinië hebben een lange en rijke geschiedenis op het WK, die gekenmerkt wordt door spanning, drama en kwaliteit. De wedstrijd van het WK 2022 was daar geen uitzondering op, want beide teams gaven alles wat ze hadden om de halve finale te bereiken. Uiteindelijk trok Nederland aan het langste eind na een zenuwslopende strafschoppenserie, waarmee ze hun eerste overwinning op Argentinië op het WK sinds 1998 behaalden.

De wedstrijd begon met een vroege voorsprong voor Argentinië, toen Lionel Messi een prachtige vrije trap krulde in de bovenhoek van het doel in de 12e minuut. Het was zijn zesde doelpunt van het toernooi en zijn 81e voor zijn land. Nederland probeerde te reageren, maar vond geen opening in de solide verdediging van Argentinië.

3Reddingen0

In de tweede helft verdubbelde Argentinië hun voorsprong, toen Messi een steekpass gaf aan Lautaro Martínez, die koelbloedig afrondde voorbij Cillessen in de 63e minuut. Het leek erop dat Argentinië op weg was naar een comfortabele overwinning, maar Nederland gaf niet op.

Nederlands Elftal - Argentijns Voetbalelftal Statistieken & Historie

In de 83e minuut kreeg Nederland een strafschop na een overtreding van Nicolás Tagliafico op Denzel Dumfries in het strafschopgebied. Wout Weghorst nam de verantwoordelijkheid en schoot hard en laag in de linkerhoek om Nederland terug in de wedstrijd te brengen.

In de blessuretijd kreeg Nederland nog een kans om gelijk te maken, toen ze een corner kregen aan de rechterkant. Memphis Depay slingerde de bal voor het doel, waar Weghorst opnieuw toesloeg met een kopbal die onder Sergio Romero door glipte. Het was een dramatische gelijkmaker die Nederland naar de verlenging stuurde.

In de verlenging waren beide teams moe en voorzichtig, waardoor er weinig kansen werden gecreëerd. De wedstrijd ging uiteindelijk naar strafschoppen, waar Nederland het beter deed dan Argentinië. Romero stopte de eerste penalty van Georginio Wijnaldum, maar Cillessen redde vervolgens die van Rodrigo De Paul en Leandro Paredes. Na vier penalty’s stond het 3-3, waarna Frenkie De Jong scoorde voor Nederland en Ángel Di María miste voor Argentinië. Het was aan Weghorst om Nederland naar de halve finale te schieten, en hij faalde niet. Hij schoot hard en hoog in het dak van het doel om zijn hattrick te voltooien en Nederland te laten juichen.

Na afloop waren de reacties van beide teams zeer verschillend. Weghorst was dolblij met zijn prestatie en bedankte zijn teamgenoten voor hun steun. Hij zei: “Dit is een ongelooflijk gevoel. Ik ben zo trots op dit team en hoe we hebben gevochten tot het einde. We hebben nooit opgegeven en we hebben onze beloning gekregen. Dit is een droom die uitkomt.” Cillessen was ook blij met zijn reddingen en prees Weghorst voor zijn koelbloedigheid. Hij zei: “Hij is een fantastische speler en een geweldige persoonlijkheid. Hij heeft ons gered vandaag met zijn goals en zijn penalty. Hij verdient alle lof.”

Aan de andere kant was Messi ontroostbaar na het missen van nog een kans om zijn eerste grote trofee met Argentinië te winnen. Hij zei: “Ik ben erg verdrietig en teleurgesteld. We speelden goed vandaag, maar we hadden pech aan het einde. We verdienden niet om te verliezen op deze manier.” Scaloni was ook gefrustreerd door het resultaat en bekritiseerde de scheidsrechter voor het geven van veel gele kaarten aan beide teams.